Portofoons bij vaccinatie- en testlocaties van GGD Veiligheidsregio Fryslân

Het coronavirus raakt de gehele samenleving. Daarom doet de GGD Fryslân er alles aan om het vaccineren en testen van inwoners van Friesland zo goed mogelijk te laten verlopen. Kinwell heeft hier een bijdrage aan mogen leveren door alle vaccinatielocaties en verschillende testlocaties in de provincie uit te rusten met portofoons. De Veiligheidsregio heeft voor Kinwell gekozen vanwege goede ervaringen in het verleden bij andere projecten, bijvoorbeeld voor de brandweer.

Geoliede machine

Met de portofoons kunnen medewerkers gemakkelijk onderling communiceren voor allerlei doeleinden. Zijn in een prikstraat de pleisters bijvoorbeeld op, dan kan een medewerker snel nieuwe vragen bij de afdeling logistiek. Ook komt het voor dat er een arts bij geroepen moet worden als iemand vragen heeft over het coronavaccin. Doordat de juiste medewerkers allemaal direct mee kunnen luisteren, verloopt dit allemaal soepel en snel.

Johan Koopmans, Veiligheidsregio Fryslân: “Dankzij de portofoons hebben we van de vaccinatie- en teststraten in Friesland een geoliede machine kunnen maken.”

Meerdere versleutelde frequenties

Naast het reguliere personeel zijn er EHBO’ers, beveiligers en verkeersregelaars aanwezig op de locaties. Ook zij hebben een portofoon. Op de grotere locaties zitten zij op een aparte frequentie, zodat ze alleen meldingen krijgen die voor hen relevant zijn. Bovendien is alle communicatie tussen de portofoons versleuteld, zodat buitenstaanders niet zomaar mee kunnen luisteren of spreken.