UMCG

Camera's op couveuses zodat ouders hun baby kunnen zien

Kinderen die te vroeg geboren worden, moeten soms lange tijd in het ziekenhuis verblijven. Om te zorgen dat ouders hun kindje ook thuis kunnen zien, is de BabyCam ontwikkeld. Het concept is bedacht door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en uitgewerkt in samenwerking met Kinwell.

Over de afdeling Neonatologie in het UMCG

Kinderen die te vroeg, vanaf 24 weken zwangerschap, geboren worden zijn levensvatbaar. Zij komen terecht op de afdeling Neonatologie. Hier krijgen ze ondersteuning van de vitale functies zolang dat nodig is. Op de afdeling staan 18 couveuses met elk een wandmeubel met medische apparatuur. Tegenwoordig hangt in ieder wandmeubel ook een BabyCam.

Het concept

Dankzij de BabyCam kunnen de ouders hun kind 24/7 zien via een livestream. Dit is erg belangrijk voor hen. Een vroeggeboorte kan erg heftig zijn en in zo’n situatie wil je als ouder het liefst zo dicht mogelijk bij je kind zijn. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat het kunnen zien liggen van je kind erg helpt bij de binding. Dat is van wezenlijk belang, omdat het hechtingsproces verstoord kan raken als ouders na de geboorte worden gescheiden van hun kind. Er wordt dan ook erg enthousiast op de BabyCam gereageerd. Veel ouders hebben de livestream zelfs continu aan staan op bijvoorbeeld een tablet.

Toen het concept was bedacht, is er eerst een opstelling geïmproviseerd. Deze opstelling was echter niet veilig. Bovendien was het lastig om de camera stabiel op de couveuse te monteren. Daarom heeft het UMCG de vraag neergelegd bij Kinwell.

Advies en uitwerking

Toen de klantvraag terechtkwam bij de accountmanager van Kinwell, is er erg snel en geïnteresseerd op gereageerd. Frans Erich, UMCG: “De meeste leveranciers zeggen bij zo’n soort opdracht: ‘Nee, dat is niet standaard.’ Heb je bij Kinwell een vraag, dan gaat de accountmanager de uitdaging aan. Je wilt dat ze de vraagstelling begrijpen en op zoek gaan naar een goede oplossing en dat doet Kinwell perfect.”

Contact tussen het UMCG en Kinwell

Het contact met Kinwell is door het UMCG als erg prettig ervaren. Frans Erich: “Het contact was perfect. Het ging van het begin af aan super. We hebben zelf de functionele wens neergelegd en Kinwell is gekomen met de meest ideale camera’s. Perfect, echt perfect.” Over de uiteindelijke oplevering zegt hij: “Perfect, kan niet beter. En mocht ik er later toch nog iets aan verbeterd willen hebben, dan kan ik dat aangeven en heb ik binnen een week antwoord op mijn vraag. Kinwell heeft ons nooit in de steek gelaten.” Vanwege de tevredenheid over dit project heeft Kinwell na oplevering van de BabyCam nog meer dan 300 camera’s voor andere projecten aan het UMCG mogen leveren.

Hieronder kunt u een video bekijken over hoe de BabyCam werkt (deze video is gemaakt onder onze vorige bedrijfsnaam, Telecom Service Security):