Camera’s die processen volgen bij Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics

Het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP) heeft als missie plastic 100% recyclebaar te maken. Om dit te realiseren, ontwikkelen ze geavanceerde sorteermachines. Kinwell heeft bij de pilotmachines camera’s aangelegd, zodat processen gemonitord kunnen worden en klanten er op een veilige afstand naar kunnen kijken.

Over de opdrachtgever

Zelfs als plastic van tevoren wordt gescheiden, bijvoorbeeld met aparte afvalbalbakken, blijft achteraf sorteren belangrijk. Verschillende soorten plastic kunnen namelijk niet allemaal gemengd worden tijdens het recyclingproces. Het NTCP heeft een unieke pilot sorteerlijn waarmee ze experimenteren hoe het sorteren van plastic beter kan.

Meekijken en procesmonitoring

Tijdens tests en onderzoeken komen veel verschillende bezoekers langs bij het NTCP. Zij kunnen echter niet in de buurt van de apparatuur komen, want dat brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Ook wilde het NTCP het sorteerproces zelf goed kunnen monitoren. Hieruit ontstond de vraag: hoe breng je het hele sorteerproces zo goed mogelijk in beeld door middel van camera’s?

Uitwerking en oplevering

Het NTCP was op zoek naar een partner die dit vraagstuk volledig zou uitwerken. Ze wilden dus niet alleen camera’s bestellen, maar het volledige concept, uitgevoerd als werkend geheel. Daarom werd de accountmanager van Kinwell uitgenodigd op locatie om een plan te maken.

Kinwell heeft vervolgens een maatwerkoplossing geleverd waarbij een combinatie van camera’s gebruikt wordt. In de hal zijn zogenoemde pan tilt zoom camera’s opgehangen. Deze kunnen zowel handmatig als automatisch ronddraaien en inzoomen. Zo kan men een vuilniszak op de transportband leggen, waarna de camera hem volgt met de snelheid van de band. Binnenin de machines zijn verder nog speldenknopcamera’s gemonteerd, zodat wat van buiten niet zichtbaar is, ook in beeld gebracht wordt. Dit geheel creëert een totaalplaatje van het proces. De beelden zijn live te volgen, on-site, bij klanten op locatie en ook in Teams-vergaderingen.

Het contact tussen het NTCP en Kinwell is goed verlopen. Freek van Rhijn, projectmanager bij het NTCP: “We zijn zeer tevreden. In de volgende fase vragen we Kinwell weer.” Over de installatie en de werking is hij ook erg te spreken: “Het was allemaal vrij snel ‘up and running’. Het werkte ook direct goed bij oplevering; dat is niet altijd overal het geval.”

Vrijblijvend adviesgesprek?

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

    Ontvang geheel vrijblijvend advies van onze specialisten. Stel je vraag via het contactformulier en wij reageren zo snel mogelijk.

    Specialisten