Per 1 april vervalt de Richtlijn inbraakbeveiliging onderwijs

Vanaf 1 april 2023 vervalt de Richtlijn inbraakbeveiliging onderwijs. Daarmee worden de voorschriften voor inbraakbeveiliging in onderwijsinstellingen gelijkgetrokken met die van bedrijven.

Dit is een logische stap, omdat het verschil tussen scholen en bedrijven steeds kleiner wordt als het gaat om beveiliging. In de afgelopen jaren zijn verschillende onderwijsinstellingen slachtoffer geworden van inbraak, waarbij met name waardevolle spullen zoals computers en randapparatuur zijn gestolen. Het is daarom voor scholen even belangrijk als voor bedrijven om verschillende technieken toe te passen die een eventuele inbraak belemmeren en vertragen.

 

Wat betekent dit in de praktijk?

In de praktijk zal er voor veel scholen niets veranderen. Het overgrote deel van de onderwijsinstellingen is verzekerd bij een grote verzekeringsmaatschappij met een eigen richtlijn. Er werd dus vaak al afgeweken van de algemene Richtlijn inbraakbeveiliging onderwijs. Scholen die wel onder de richtlijn vallen, raden we aan contact op te nemen met hun verzekeringsmaatschappij of met een specialist.

Oude richtlijn tot april nog geldig

Tot 1 april 2023 mag er nog gebruikgemaakt worden van de oude Richtlijn inbraakbeveiliging onderwijs. Vanaf die datum mag alleen nog gehandeld worden op basis van de nieuwe voorschriften, waarin de Richtlijn inbraakbeveiliging onderwijs is geschrapt. Deze nieuwe classificering mag nu al gebruikt worden.

Advies over inbraakbeveiliging

Heeft u een vraag over inbraakbeveiliging waarvoor u graag vrijblijvend een specialist wilt spreken? Neem dan gerust contact met ons op en een van onze adviseurs helpt u graag verder.