Vertrouwelijke bedrijfsgegevens beveiligen

Het beveiligen van vertrouwelijke data is belangrijk voor iedere organisatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om persoonsgegevens, klantgegevens of financiƫle gegevens. In dit artikel geven we 5 tips waarmee je aan de slag kunt om het risico op diefstal van vertrouwelijke gegevens te verkleinen.

Houd zakelijke devices up-to-date

Hackers stelen gegevens veelal door bestaande lekken in software te gebruiken. Fabrikanten van besturingssystemen en apps, zoals Microsoft, Apple en Google, dichten deze lekken continu via updates. Stel updates dus niet uit en maak medewerkers bewust van de urgentie om devices up-to-date te houden.

Versleutel alle apparaten

Door bestanden op zakelijke devices te versleutelen (encryptie), zijn ze onleesbaar voor iedereen die het wachtwoord niet kent. Dit kan datalekken met ingrijpende gevolgen voorkomen wanneer een medewerker per ongeluk een laptop of telefoon ergens laat liggen of een device gestolen wordt.

Werk in een beveiligde omgeving in de cloud

Naast het versleutelen van devices, raden we aan om vooral in de cloud te werken. Zo zijn minder bestanden lokaal opgeslagen en kunnen ze veiliger worden gedeeld. Door in een gedeelde map te werken in plaats van bijlagen te versturen, is de kans kleiner dat je onbedoeld een bestand verstuurt naar de verkeerde persoon.

Vermijd openbare wifi-netwerken

Het versturen van gegevens via onbeveiligde wifi-netwerken brengt gevaren met zich mee. Gegevens kunnen soms namelijk worden meegelezen door andere gebruikers. Gebruik deze netwerken daarom liever niet. Een veiliger alternatief is de hotspot van je telefoon. Is het onvermijdelijk om een openbaar wifi-netwerk te gebruiken? Gebruik dan een VPN om alle gegevens die je via het netwerk verstuurt en ontvangt te versleutelen.

Neem maatregelen tegen phishing

Phishing is het versturen van valse mails of sms’jes door hackers naar medewerkers om vertrouwelijke gegevens buit te maken. Let daarom altijd goed op en klik nooit op links in berichten die lijken op phishing. Zorg dat collega’s getraind worden om phishingmails te herkennen en implementeer een e-mailfilter om een groot deel van de schadelijke mails aan de voorkant al tegen te houden.

Advies nodig rondom cybersecurity?

Onze ICT-adviseurs ondersteunen je graag. Neem daarom gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Vrijblijvend adviesgesprek?

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

    Ontvang geheel vrijblijvend advies van onze specialisten. Stel je vraag via het contactformulier en wij reageren zo snel mogelijk.

    Specialisten