Manieren om een backup te maken

Voor iedere organisatie is het maken van backups belangrijk om gegevensverlies te voorkomen. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden, met de bijbehorende voor- en nadelen.

Externe harde schijf (USB-backup)

De backup op een externe harde schijf is vooral populair onder consumenten, omdat het een goedkope en laagdrempelige manier is. Voor organisaties met veel apparaten is de externe harde schijf echter omslachtig, omdat hij steeds fysiek moet worden aangesloten. Om brand- en inbraakrisico’s tegen te gaan, is het belangrijk om de backupschijf op een andere locatie te bewaren dan de apparaten waarvan een backup is gemaakt. Verder is een nadeel van de externe harde schijf dat virussen zich vanaf je computer naar de schijf kunnen kopiĆ«ren.

Voor- en nadelen:

 • Goedkoop en makkelijk, vooral voor ZZP’ers
 • Omslachtig bij veel apparaten en risico’s m.b.t. virussen

Netwerkopslag

Vaak is het een betere oplossing om backups te maken op je bedrijfsnetwerk. In dat geval kun je het maken van backups ook automatiseren, zodat je er geen omkijken naar hebt. Wederom is het hierbij belangrijk dat de backupserver zich niet in hetzelfde pand bevindt als de bron waarvan je een backup maakt, om brand- en inbraakrisico’s te verkleinen. Zorg er bovendien voor dat je netwerk goed beveiligd is om hackers en virussen geen kans te geven. We raden aan om vrijblijvend advies in te winnen bij een specialist om jouw netwerk goed te beveiligen.

Voor- en nadelen:

 • Automatische backups en (indien goed beveiligd) minder risico’s
 • Investering nodig in eigen hardware

Cloudopslag

Als je je backup maakt in de cloud, profiteer je van dezelfde voordelen als bij een backup op netwerkopslag, maar dan zonder grote investering. Bovendien zorgt de aanbieder van de cloudoplossing ervoor dat de beveiliging op orde is. Zo heb je enkel nog te maken met de maandelijkse abonnementskosten en heb je er verder geen omkijken naar. Een specialist kan je helpen met het opzetten van backups naar de cloud.

Voor- en nadelen:

 • Geen grote investering en dus geschikt voor zowel grote als kleinere bedrijven
 • Maandelijkse kosten

Advies over backups

Wil je backups van jouw bedrijfsgegevens maken en daarvoor vrijblijvend een specialist spreken? Neem gerust contact op en een van onze adviseurs neemt graag de mogelijkheden met je door.

Vrijblijvend adviesgesprek?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

  Ontvang geheel vrijblijvend advies van onze specialisten. Stel je vraag via het contactformulier en wij reageren zo snel mogelijk.

  Specialisten